Néhány hét és kezdődik a tanítás. A szeptember 1-jei iskolakezdés különösen izgalmas azokban a családokban, ahol első osztályos lesz a gyermek, pláne akkor, ha az első gyermek indul először iskolába. Cikksorozatomban néhány praktikus gondolatot szeretnénk megosztani veletek a tanszerek, iskolatáska beszerzésével kapcsolatban.

Szabadságotok gyorsan elrepülő napjaiból szánjatok 2-3 nyugalmas, derűs órát, hogy megvásároljátok a szükséges dolgokat. Persze érdemes először a neten körülnézni. Mint minden területen az iskolaszerek piacán is túlkínálat van. Határt csak a családi kassza, és a józanságotok szabhat a vásárlásnak. Ha lehet ez a pár óra minőségi idő csak az iskolába készülő gyermekről szóljon.

A legfontosabb és talán legdrágább tétel a táska. A választásakor nagyon fontos szempont a táska súlya, mérete, praktikussága. Válogatás közben adjátok a gyerkőcötök hátára a táskát, akkor tudjátok eldönteni igazán, hogy a kis lurkó testalkathoz, izomzatához, hátához milyen nagyságú, formájú modell alkalmazkodik rendesen, egészségesen. Számít az is, hogy tömegközlekedéssel jártok-e majd suliba, vagy csak az autóból kiszállva néhány 10 méteren kell vinnie a gyereknek a holmiját A gurulós, fémvázas iskolatáskák már önmagukban is igen nehezek, és nem feltétlenül a legpraktikusabbak. Ha ergonómiailag jól megvalósított, merevített, kiemelt hátrésszel rendelkezik a táska az már nagyon jó, mert megkönnyíti a cipelést. A széles, szivacsos pántok nem vágják a gyermek vállát, kényelmesek, könnyen fel-le vehetővé válik általuk az iskolatáska. Az elosztás is nagyon fontos. A jól pakolhatóság miatt a legpraktikusabb, ha kettéosztott a belsőrész, kívül vannak zsebek, vagy hálós rekeszek. Érdemes kipróbálni és gyakorolni a táska ki-becsatolását, mert bizony a csatok erősek és nagyok, sokszor nehézséget jelent a gyerekeknek ez az egyszerűnek tűnő feladat is.

A dizájn. Nagyon nehéz kérdés, hiszen a kereskedők gyártók érdeke, hogy minden évben új táskát vegyenek a szülők, pedig a korszerű technikával gyártott táskák nagyon tartósak. Ha sikerül kompromisszumot kötni a gyermekkel, és nem feltétlenül a most legtrendibbnek látszó, de néhány hónap múlva már dedósdnak titulált modellt választanotok, akkor jó eséllyel tudtok olyan mintázatú, színű táskát venni, ami akár az alsó tagozat végéig elkíséri kisgazdáját az iskolába.

Egy személyes megjegyzés a végére. Az iskolába lépés egy új fejezet kezdete lehet.Itt az ideje, hogy elkezdjétek megalapozni az önállóságra szoktatást, az öngondoskodást, a felelősségtudat kialakítását. Az iskolatáska a gyermeké. Nem az anyukák, apukák tisztje cipelni. Gyakorló tanító koromból előttem van a kép, ahogy hétfő reggelente szinte minden szülő két táskával, két tornazsákkal loholt az iskola felé. A gyerekek meg vidáman sétáltak, amíg anyuka majd megszakadt a rengeteg holmit cipelve. Szerintem ez nincs rendjén. Nem attól lesztek jó szülők, ha mindent átvállaltok, és megoldotok a gyerek helyett. Arról nem is beszélve, hogy az iskolatáska viselése a nagyon jó érzéssel tölti el a gyermekeket, mert már nem óvodások többé, hanem büszke ISKOLÁSOK. Ne fosszátok őket ettől a csodától!

Néhány nap múlva a tolltartó és az írószerek választásához kapcsolódó ötletekkel jelentkezem!

Szeretettel: Adri